IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI

Izjava o zaštiti privatnosti na internetskim stranicama Centra za industrijski razvoj

Opća uredba (EU) broj 2016/679 Europskog parlamenta i vijeća od dana 27. travnja 2016. godine o zaštiti pojedinca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka (dalje u tekstu: Uredba), koja je stupila na snagu danom donošenja, određuje da se u Republici Hrvatskoj mora u odnosu na njene odredbe provesti usklađivanje postupanja u zaštiti osobnih podataka najkasnije do 25. svibnja 2018. godine, a što vrijedi i za sve ostale države članice Europske unije.

Ova Izjava o zaštiti privatnosti odnosi se na prikupljanje i obradu vaših osobnih podataka te primjenu kolačića (Cookies) na internetskim stranicama ustanovaciraz.hr (u nastavku: internetske stranice).

Korištenjem ovih internetskih stranica suglasni ste s načinom prikupljanja i obrade podataka opisanim u ovoj Izjavi te pohranom i pristupom kolačićima na vašem uređaju.

Prikupljanje i obrada osobnih podataka

Centar za industrijski razvoj, Zagreb, Nova cesta 3-7, OIB: 69713329684 (u daljnjem tekstu CIRAZ) u sklopu svoje djelatnosti prikuplja i obrađuje osobne podatke koje nam dostave klijenti.

CIRAZ prikuplja samo ograničene količine informacija o Vama koje su nužne kako bismo odgovorili na Vaš zahtjev, i nadamo se uspostavili dugoročan i vjerodostojan poslovni odnos. Kada nas kontaktirate putem naše e-mail adrese, informacije koje pošaljete izravnom porukom e-pošte (osobne informacije kao što su Vaše ime, adresa e-pošte, broj telefona, organizacija/tvrtka) biti će obrađene i pohranjene kako bismo vas mogli kontaktirati i odgovoriti na Vaš zahtjev. Ako ste mlađi od 16 godina morate priložiti suglasnost roditelja ili nositelja prije davanja osobnih podataka. Kontaktirajući nas izravno putem e-mail pošte jamčite da su informacije koje ste priložili točne te da ste u cijelosti suglasni s odredbama naših pravila o zaštiti privatnosti i u njima navedenim uvjetima.

CIRAZ prikuplja podatke o vašem računalu. Ovi podaci mogu uključivati vašu IP adresu, tip preglednika, vrijeme pristupa i adrese internetskih stranica. Prikupljene podatke, kao i podatke koje je saznao na osnovi pružanja usluga klijentima i u obavljanju poslova s pojedinačnim klijentom, CIRAZ obrađuje u svrhu u koju su isti dani, odnosno u svrhu korištenja internetskih stranica i pružanja željenih usluga te kako bi vam pružio informacije o proizvodima ili uslugama koje možete koristiti. CIRAZ može koristiti navedene podatke kako bi vam pružio učinkovitiju korisničku uslugu, olakšao korištenje internetskih stranica uklanjanjem potrebe za učestalim upisivanjem istih podataka ili za prilagodbu internetskih stranica vašim osobnim sklonostima i interesima.

CIRAZ ne prodaje, ne iznajmljuje i ne posuđuje popis korisnika svojih stranica trećim stranama. U slučaju određenih obrada podataka, podaci koje nam dajete mogu biti prenijeti ili dani na uvid trećim stranama. Prijenos podataka ili uvid u podatke, obavlja se iz sljedećih razloga:

– Kada smo zaprimili Vašu privolu za takav prijenos
– Kada tvrtke ili pružatelji usluga koje CIRAZ koristi za potrebe određenih obrada pristupaju podacima na način koji je reguliran ugovornim odnosom s ustanovom CIRAZ
– Da bismo ispunili naše zakonske obaveze (npr. prijava podataka naših djelatnika u HZZO)

U slučaju potrebe prijenosa podataka, zbog jednog od gore navedenih razloga, nastojimo ograničiti podatke koji se prenose na nužni minimum. Treće strane kojima prenosimo Vaše podatke obvezale su se štititi Vaše podatke u skladu s važećim zakonima i uredbama o zaštiti osobnih podataka.

Ovime vas CIRAZ ujedno informira da imate pravo na pristup svim danim osobnim podacima, kao i na njihov ispravak, pravo naknadno odustati od prethodno danih suglasnosti, djelomično ili u cijelosti, kao i pravo usprotiviti se obradi osobnih podataka u svrhe pružanja informacija o proizvodima ili uslugama.

Sigurnost vaših osobnih podataka

Internetska stranica ustanovaciraz.hr štiti vaše osobne podatke od neovlaštenog pristupa, upotrebe ili odavanja. Podaci na računalnim poslužiteljima pohranjuju se u kontroliranom, sigurnom okruženju, zaštićenom od neovlaštenog pristupa, upotrebe ili odavanja.

Zahtjev za pristup vašim osobnim podacima te sve upite i prigovore vezane za vaše osobne podatke imate pravo uputiti ustanovi na e-mail adresu info@ustanovaciraz.hr, adresu sjedišta Ustanove ili na telefonski broj +385 1 2078001.

Prigovor možete uputiti i nadzornom tijelu za zaštitu osobnih podataka, odnosno Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

Primjena kolačića

Na internetskim stranicama ustanovaciraz.hr primjenjuju se tzv. kolačići (cookies) – tekstualne datoteke koje na računalo korisnika smješta internetski preglednik kojim se korisnik koristi.

Datoteke nastaju kada preglednik na uređaju korisnika učita posjećeno mrežno odredište koje potom šalje podatke pregledniku te izrađuje tekstualnu datoteku (kolačić). Preglednik dohvaća i šalje datoteku na poslužitelj mrežnog odredišta (mjesta, stranice) prilikom povratka korisnika na njega.

Kolačići se upotrebljavaju za funkcioniranje svih značajki internetskih stranica i bolje korisničko iskustvo, a mogu biti privremeni (pohranjuju se samo tijekom posjeta internetskim stranicama) ili trajni (na računalu korisnika ostaju pohranjeni i nakon posjeta).

Kolačićima trećih strana, ustanovaciraz.hr se koristi za dobivanje statističkih podataka o posjećenosti i načinu upotrebe naših internetskih stranica. Podaci koji se prikupljaju uključuju IP adresu korisnika, podatke o pregledniku, jeziku, operativnom sustavu i druge standardne podatke koji se prikupljaju i analiziraju isključivo u anonimnom i masovnom obliku.

Internetske stranice Ustanove CIRAZ- ne sadržavaju kolačiće koji omogućuju pokretanje programa ili postavljanje virusa na vaše računalo.

Internetske stranice Ustanove CIRAZ služe se statistikom Google Analytics, a pravila o kolačićima treće strane potražite na Google Analytics. Podatke o tome kako se korisnici koriste našom internetskom stranicom povremeno možemo prikupljati koristeći se i drugim alatima sličnima usluzi Google Analytics.

Koje vrste kolačića postoje?

Kako biste bolje razumjeli kolačiće i kako ih kontrolirati, u nastavku možete saznati koje vrste kolačića postoje te koji se koriste na internetskoj stranici.

Kolačići od prve strane (first party cookies)
Kolačići koje je na vaš uređaj instalirala organizacija čiju internetsku stranicu posjećujete poznati su kao kolačići “prve strane”.

Kolačići treće strane (third party cookies)
Kolačići koje je na vaš uređaj internetskom stranicom koju posjećujete instalirala druga organizacija poznati su kao kolačići “treće strane”. Primjer kolačića “treće strane” je kolačić koji je postavila tvrtka specijalizirana za analitiku internetskih stranica (primjerice, Google Analytics) koja vlasniku internetske stranice daje podatke o broju osoba koji posjećuju istu.

Stalni kolačići (persistent cookies)
Stalni kolačići ostaju spremljeni na vašem uređaju i nakon zatvaranja internetskog preglednika. Uz pomoć ovih kolačića internetske stranice pohranjuju podatke kako bi vam se olakšalo njihovo korištenje. Primjerice, internetske stranice koje zahtijevaju unos korisničkog imena i lozinke zapamtit će vaš unos koji će se pojavljivati pri svakom novom posjetu.

Privremeni kolačići (session cookies)
Privremeni kolačići uklanjanju se s vašeg uređaja u trenutku zatvaranja internetskog preglednika u kojem ste pregledavali internetsku stranicu. Pomoću ovih kolačića stranice pohranjuju privremene podatke koji služe za njezino ispravno funkcioniranje.

Sprječavanje kolačića

Ako niste suglasni s njihovom upotrebom, kolačiće možete lako izbrisati (ili spriječiti) na svojem računalu ili mobilnom uređaju s pomoću postavki preglednika kojim se koristite.

Više informacija o upravljanju kolačićima potražite na stranicama preglednika kojim se koristite.

Budući da je svrha kolačića poboljšanje i omogućivanje upotrebe naših internetskih stranica i njihovih procesa, imajte na umu da sprječavanjem ili brisanjem kolačića možete onemogućiti funkcioniranje tih značajki ili prouzročiti njihov drugačiji rad i izgled u vašem pregledniku.

Upute za upravljanje kolačićima za najčešće korištene internetske preglednike možete pronaći na sljedećim stanicama:

Google Chrome
Mozilla Firefox
Apple Safari
Opera
Microsoft Edge
Microsoft Internet Explorer

Uvjeti i izmjene

Uvjeti ove Izjave o zaštiti privatnosti uređuju upotrebu kolačića i svih podataka prikupljenih za vrijeme primjenjivanja Izjave, osim kolačića trećih strana. CIRAZ zadržava pravo izmjene ove Izjave i pravila o kolačićima u bilo kojem trenutku kako bi prenio nove važne informacije te kako biste bili informirani o načinima na koje CIRAZ na svojim internetskim stranicama štiti vaše podatke. Shodno tomu, preporučamo da povremeno provjerite ažuriranja na ovoj stranici.

Informacije za kontakt

CIRAZ će rado prihvatiti vaše komentare i sugestije u vezi s ovom Izjavom, kao i sve primjedbe. Slobodno nam se obratite na: info@ustanovaciraz.hr.

Ustanova CENTAR ZA INDUSTRIJSKI RAZVOJ
Skraćeni naziv: CIRAZ
Sjedište: Zagreb, Nova cesta 3-7
Osnivač i vlasnik: Hrvatska gospodarska komora, Zagreb, Rooseveltov trg 2 (OIB: 85167032587)
Ravnateljica: mr. sc. Danijela Ćenan
MBS: 080997542
OIB: 69713329684
IBAN: HR0724840081135019242

Kontakt
tel.: +385 (0)1 207 80 01
fax: +385 (0)1 207 80 03
info@ustanovaciraz.hr